Kategóriák

1

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Ékszer cikkek
2016.10.18 13:46

Az ékszer allergia

Mióta világ a világ, az ember szereti és szeretné feldobni külsejét és ezáltal is kifejezésre juttatni egyéniségét. Ékszereket már az Ősidőkben is viseltek az emberek. Az egyik legrégebbi lelet, mely erre utal, közel hetvenötezer éves. Eleinte az ékszerek a státuszt és a rangot voltak hivatottak kifejezni, míg napjainkban az ékszerek többsége csupán esztétikai célokat szolgál.

Sajnos azonban akad, akik nem viselhetnek ékszereket, ha mégis megteszik, akkor akár igen súlyos tünetek is kísérhetik azt. Napjainkban a világ népességének igen nagy százaléka szenved a fémallergiától. Az ékszereket alapvetően két csoportba sorolhatjuk. Az egyik csoportba tartoznak az aranyból, ezüstből esetleg platinából készült darabok, míg a másik csoportot a bizsuk képviselik, amelyet szinte a létező összes fémből elő lehet állítani. Ebből akár arra is következtethetünk, hogy akkor tulajdonképpen nincs is semmi probléma, hiszen a fém érzékenyek nyugodtan viselhetnek arany vagy ezüst ékszereket, hiszen azok úgymond tiszták ebből a szempontból. Ez azonban nem így van, mivel sok esetben a „tiszta” ékszerek is tartalmazhatnak egyéb fémeket, melyek előidézhetik a bőrirritációt és az egyéb tüneteket.

Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor most tulajdonképpen nem is létezik tiszta arany- vagy ezüstékszer? Nem, ilyesmi valóban nem létezik, ugyanis egy ékszer nem lehet 100%-ban arany, mert a tisztán 24 karátos arany túlzottan puha a megmunkáláshoz és az ékszerekhez. Az ékszerkészítők vagy ötvösök jellemzően 14 és 18 karátos arannyal dolgoznak. A karát kifejezés pedig az 1300-as évek folyamán alakult ki. Az arany ékszerek készítése során tehát mindig használnak valamilyen ötvöző anyagot, tehát amikor a valódi arany ékszer is allergiás reakciót vált ki, nem feltétlen kell arra gondolnunk, hogy bizsut vásároltunk és átvertek bennünket. A fémérzékenységben szenvedők általában akkor ébrednek rá allergiájukra, mikor arannyal futatott ékszert kezdenek el viselni. 

Honnan tudhatjuk biztosan, hogy fém allergiában szenvedünk?

A leggyakoribb és szinte azonnal megjelenő tünetek egyike egyértelműen a bőr kipirosodása, irritációja. Extrém esetekben akár fel is hólyagosodhat, kiszáradhat és elkezdhet hámlani. Tévhit, hogy ha a tünetek ellenére tovább viseljük választott ékünket, akkor egy idő után megszokja a bőr és már nem jelentkeznek a tünetek. Ezzel a magatartással súlyosbíthatjuk az amúgy is kellemetlen szituációt, bőrünk megvastagodhat, berepedezhet és nagyon hosszú folyamat lesz a későbbiekben helyre hoznunk ezt az állapotot. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a fémallergia egy életre szóló állapot. Tünetei enyhíthetőek, de véglegesen nem szüntethetőek meg. 

allergia

(Az ékszer allergia látható tünete)

Vannak ékszerek, melyeket ellátnak egy speciális bevonattal, hogy az érzékeny bőrűek is viselhessék őket, de az esetek egy kis százalékban még ez sem kellően hatásos. De természetesen meg lehet próbálni, hiszen vannak olyan speciális bevonatok, amelynek hála az esetek nagy százalékában a fém érzékenyek viselhetnek ehhez hasonló gyönyörű ékszereket.

Az XP ékszer olyan ékszereket árusít, amiket fém érzékenyek is viselhetnek. Ródium bevonata nemcsak nem színeződik el az ékszer, hanem antiallergén is.

Nade mi is az a ródium? A ródium egy ezüstfehér színű fém. Az átmeneti fémek sorozatába és a platinafémek családjába tartozik. A ródium allergiamentes fém.

Keménysége és magas fénye miatt az ékszerészek is szívesen használják, amivel az arany valamint az ezüst tárgyakat szokták bevonni, amit galvanizálással érnek el.

A ródium négyszer ritkább az aranynál, és ötször ritkább a platinánál. Ritkasága, és széles ipari felhasználási köre miatt az egyik legdrágább nemesfém. Legnagyobb mennyiségben ékszerek bevonataként valamint óragyártásnál használják

Webáruház készítés