Kategóriák

1

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Ékszer cikkek
2017.01.31 14:08

A világ leghíresebb ékszerei 1. rész

Megfizethetetlen és elérhetetlen, de mégis szeretünk róluk álmodozni. Gyönyörű ékszerek szerte a világon, a felső tízezer tulajdonában.

Első részben bemutatjuk a következő ékszert:

 

„A remény gyémántja”:

 

A Hope Diamond, azaz a Remény gyémántja a maga 112,4 karátos súlyával még nem is lenne olyan népszerű, viszont a hozzá kialakult történetek hatására teszi ezt az ékszert igazán népszerűvé.

Jelenleg a Washingtoni Smithsonias Intézetben őrzik az amúgy 250 millió dollárt érő gyémántot, mely számos szerencsétlenséggel és legendával forr össze. 

remény gyémánt

Állítások szerint a gyémánt a Ráma Szita hindu istenség homlokáról származik, amit egy pap ellopott és halálra kínozták, amiért ellopta a szoborról az csodás ékszert, majd hirtelen eltűnt jó pár évszázadra.

Aztán Jean Baptiste Tavernier francia kereskedő ismeretlen helyről megszerezte 1642-ben, majd 1668-ban XIV. Lajos királynak adta el.

Akkor a királyi ékszerész 112 karátosról 67 karátra csiszolta a gyémántot, majd a király aranygyapjas rend szertartási ékszereihez rakta, így csak Lajos király viselhette ünnepnapokon. Ekkor még nem Hope Diamond volt a neve, hanem French Blue.

Továbbiakban, amikor XIV Lajos király elhunyt, hisz birodalma is meggyengült az ékszer Lamballe tulajdonába került, amikor egy csapat utcai csőcselék ölte meg.

Aztán az ékszer új tulajdonosát Marie Antoinette-t guillotine (nyaktiló) alatt kivégezték. Tavernier-t, a francia ékszerkereskedőt egy indiai utazása során egy vad kutyafalka tépte szét.

Így a kő 1792-ben a francia forradalomkor elveszett körülbelül 28 évre.

1820-ban IV. György birtokába került a kő, aki 10 évvel később hatalmas adóságot hátra hagyva halt meg.

Halála után már a gyémánt elérte a jelenlegi karát állapotát, amit egy londoni bankár vett meg, név szerint Henry Philip Hope. 1838-ban Hope meghalt majd unokaöccse unokájához került, aki ezután csődbe is jutott, majd 1902-ben eladta a követ, és rövid időn belül autóbalesetet szenvedett és le kellett vágni az egyik lábát.

A kő ekkor 1909-ben Pierre Cartier-hez került, aki azzá tette híressé a követ, hogy gyönyörű foglalatot csináltatott a gyémánt számára, és egy év után eladta  Edward Belae McLeannak, aki feleségének, Evalyn Walsh McLeannak vette meg a csillogó nyakéket. A hölgy nem hitt hiedelemnek, miszerint az ékszer el van átkozva. Ő úgy gondolta, hogy pont neki ez lesz szerencsés. Nem sokkal később Mrs. McLeannek meghalt az édeanyja, 2 szolgálója is, valamint a fiát elgázolta egy autó, lánya pedig altató túladagolás során meghalt. Mindezek után a hölgy férje nem bírta ezt a sok tragédiát és elvált makacs feleségétől, mert az asszony nem akart megválni az ékszertől, ám a férfi így is elmegyógyintézetbe került.

A tragédiák sorozata után híressé vált ékszert 1947-ben Harry Winston, amerikai ékszerész vásárolta meg, majd 1958 november 10-én a Washingtoni Smithsonian Intézetnek adományozta a „Remény gyémántot”. Az akkor 100 millió dollárt érő ékszer egy kicsi, egyszerű barna postai borítékban érkezett az intézetbe, majd 2010-ben új foglalatba lett helyezve a gyémánt.

Webáruház készítés