Kategóriák

1

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Ékszer cikkek
2017.04.03 14:35

Egyiptomi ékszerek

Az ókori egyiptom ékszerei és drágakövei minden szempontból a legszebbeknek mondhatóak, melyek előkerültek a történelem során. Megtalálhatóak köztük gyűrűk, karperecek, fülbevalók, medálok, nyakékek.

Az ókorban a férfiak és a nők is egyaránt viseltek különböző ékszereket. Jelentőségüket az adta, hogy ezekkel az ékszerekkel jelezték a külvilág felé státuszukat a társadalmon belül.

1

Az ékszerek megmunkálása nagyon fejlettnek számított a korban alkalmazott eszközökhöz képest. A motívumok legtöbb esetben a mitológiából, vallásból, állat- és növényvilágból származtak. Az aranynak a nemesfémek közül kiemelten fontos jelentősége volt az egyiptomiak számára. Úgy hitték, az arany különleges tulajdonságokkal bír, többek között képes az energia tárolására és vezetésére is. A fáraók, papok legtöbb esetben aranyból készítették ékszereiket. Isteni fémnek tartották, s az örök élettel azonosították az aranyat.

2

Egyiptomban az aranyon kívül a szerencsehozó amulettek is nagy népszerűségnek örvendtek, melyet szegények-gazdagok, élők-holtak egyaránt viseltek. Az amulettek az egyiptomi istenek erejét szívták magukba, ezáltal megvédve viselőjüket a gonosz erőktől. Fontos volt, hogy megfelelő ékszerekből készítették el szertartás keretében. A leghíresebbek a Hórusz szemet ábrázoló amulett, Ankh-amulett vagy a tjet-csomó.

3 7 4

A fáraók, istenek esetében fontos ékszernek számított a korona, mely alapján megtudták különböztetni az uralkodókat. Az egyiptomiak esetében meg kell említeni a gallérokat is, melyet mindkét nem viselt és különleges ékszernek számított. Egyrészt védte a testet az erős napsugaraktól, másrészt drágakövekkel és különféle motívumokkal is díszítették őket.

5

Az egyiptomi ékszerek legfőbb tulajdonságai a síkszerűség és a szimmetria. Ezek az értékek a mai világban is fontosak az a láncok, karperecek esetében, ezért a nők körében nagyon népszerűek az egyiptomi stílusú, vagy ezt a hatást keltő ékszerek.

6

Köszönjük, hogy elolvastad!

 

 

Webáruház készítés