Kategóriák

1

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Ékszer cikkek
2017.04.10 11:57

Ékszerek Afrikából

Napjainkban igen nagynépszerűségnek örvendenek a különböző törzsi ékszerek és kiegészítők. Ez nem is csoda, hiszen nem mindenki kedveli a klasszikus darabokat, vagy éppen szeretne valami igazán különlegeset viselni a hétköznapok során.

Az Afrikából származó kézműves ékszerek méltán híresek szépségükről és kiváló minőségükről. A kézzel készült nyakláncokat, medálokat, karkötőket, fülbevalókat sokszor maguk a készítők is szívesen viselik. A hagyományos technikával készült ékszerek Afrikába remek ajándéknak számítanak nők és férfiak részére egyaránt. 

1

Az ékszerek, mint annyi más törzs ékszerei is, jelezhetik az egyén státuszát, anyagi és társadalmi helyzetét. A felhasznált anyagok területenként és kultúránként változhatnak, de jellemzően aranyból, ezüstből és gyöngyből készülnek. Afrika az első helyek egyike, ahol az emberek ékszert kezdtek viselni. Az első, az ásatások során talált ékszer egy körülbelül 75 000 éves, aprócska kagylóból és gyöngyből készült medál, melyet Blombos területén találtak egy barlangban.

2

Kenyában körülbelül 40 000 éves múltra visszatekintő, perforált strucc tojáshéjból készült kiegészítőkre leletek a kutatók. Az idő előrehaladtával folyamatosan változtak a felhasznált anyagok, bővült az ékszerkészítők technika tudása, ennek eredményeként ma az Afrikai ékszerek szinte a legkelendőbb és legszebb darabok világszerte. 

3

Ezek az ékszerek jellemzően természetes anyagokból készülnek, attól függően, hogy az adott régiókban mely anyagok érhetőek el a természet károsodása nélkül.

Afrikában a történelem a során az ékszert a csere-kereskedelem egy eszközeként is használták. Rabszolgákat adtak és vettek gyöngyökért. Akadtak területek, ahol a rabszolgák viselték is azt a gyöngy mennyiséget, amiért gazdát cseréltek.

4

A legkorábban készült gyöngy ékszereket Líbiában fedezték fel. A Maszáj ők különlegesen szép gyöngyből készült ékszereket viseltek, nyakörveket és fejdíszeket ezzel is hangsúlyozva szépségüket és törzsi hova tartozásukat.

Manapság a kézzel készített, Afrikából származó ékszerek sok esetben biztosítják a törzsek illetve a mesteremberek megélhetését.

Köszönjük, hogy elolvastad! :)

Webáruház készítés