Kategóriák

1

Kategóriák
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Házhozszállítás

Ékszer cikkek
2017.07.19 14:52

A gyűrűk története

Manapság az emberek kortól, nemtől függetlenül szívesen viselnek ékszereket, legyen szó bizsuról, aranyból vagy ezüstből készült darabokról, esetleg drágakövekről. Az ékszerek közül most a gyűrűt emelném ki, amely jelképes tulajdonsággal is bír, például a karikagyűrű/eljegyzési gyűrű/ jegygyűrű ősidő óta létező tradicionális szimbóluma az egymásnak hűséget fogadó nő és férfi összetartozásának.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a gyűrűk jelentek meg legkorábban, amelyeket őseink magukon viseltek, ám kutatások alapján kiderült, hogy nem a gyűrű volt az emberiség első ékszere, a karkötő és nyaklánc hamarabb megjelent. Ebben a cikkben a különböző ősi kultúrák ékszerrel, elsősorban gyűrűkkel kapcsolatos szokásairól, meghatározó vonásairól olvashattok.

1

Az ősi Egyiptomban 3-5 ezer évvel ezelőtt a karperecek és nyakláncok mellett már gyűrűket is készítettek, illetve kereskedtek is ezekkel a használati tárgyakkal. Az ékszereket nagyon megbecsülték, a kedvenc darabokat eltemették az elhunyt tulajdonosaikkal. Ebben az időben a gyűrűk sokszor nagyméretűek voltak, előszeretettel díszítették őket különféle ábrákkal, mintákkal. Előfordult, hogy embereket is ábrázoltak rajtuk a hieroglifák mellett.

2

Mezopotámiában körülbelül 3 ezer évvel ezelőtt már használtak aranyat, ezüstöt, illetve féldrágaköveket. Kedvelték a színes köveket, a különféle mintázatokat. A legnépszerűbb minták közé tartoztak a levelek, spirálok, kúpok, szőlőfürtök. A gyűrűk többsége pecsétgyűrű volt, de egyszerűbb köves gyűrűket nem csak a felnőttek, de gyerekek is viseltek.

3

A görögök 1400 évvel ezelőtt kezdtek el aranyat és drágaköveket használni ékszereiknél. Előtte csontokból és kagylókból készítették a csecsebecséket. Ők nem díszítettek gazdagon, a letisztultabb, visszafogottabb darabokat részesítették előnyben. Leginkább a nők viseltek ékszereket, gazdagságukat jelképezve.

Ami a rómaiakat illeti, a nők mindenféle ékszert viseltek, a férfiak viszont csak is kizárólag gyűrűt. A gyűrűk nem csak ékszerként funkcionáltak, hanem pecsétgyűrűként is, amelyek iratok azonosítására voltak hivatottak.

4

A középkorban az emberek elkezdték a gyűrűket más célokra is használni. Az emberi gonoszság már ebben az időben sem ismert határokat, elterjedté vált a méreggyűrűk használata, amelyekkel az akkori kor társadalma végezni tudott ellenségeivel.

5

Kutatások is arra is fényt derítettek, hogy az emberek milyen módon viselték a gyűrűket. A korabeli ábrázolások, fennmaradt festmények vagy leírások alapján bármelyik kezen, és ujjon viseltek gyűrűket. Ám a bal kezet részesítették előnyben és valamelyik középső ujjat. Jellemző volt az is, hogy kesztyűre húzták fel a gyűrűket, vagy láncon hordták a nyakukban.

7

A XVIII. századi ékszerekre a század meghatározó irányzata, a naturalizmus volt a legnagyobb hatással. A legjellemzőbb minták a virágok, levelek, madarak és rovarok voltak. A gyűrűk kisebbek, és kevésbé robosztusak lettek.

6

XIX. század elejét az arcképes gyűrűk határozták meg. Néha politikai céllal készültek, de általában szeretteikre emlékeztették viselőjüket.

8

A XX. századot illetve a XXI. századot is lényegében a divatékszerek uralják. Webshopunkban gyűrűk hatalmas választékával találkozhatsz.

9

Köszönjük, hogy elolvastad!

Webáruház készítés